info@evanscoolants.nl
+31 (0)76 581 1318

Hoe het werkt

In vloeibare staat is water een fantastisch product om mee te koelen, maar zodra het in stoom veranderd is het vrijwel niet meer in staat om hitte af te voeren. Evans is een superieur motorkoelmiddel, omdat het tot 180 °C vloeibaar blijft. In dit artikel leest u alles over de voordelen van een significant hoger kookpunt.

De heetste oppervlakken in een motorblok bevinden zich rond de verbrandingskamer, vooral de cilinderwanden en de cilinderkop. Hier is de kans groot dat water verdampt waardoor effectieve koeling niet meer mogelijk is. Dit veroorzaakt afnemende motorprestaties en onnodige schade aan het motorblok (zie: “Fysieke beperkingen van water”). Zodra het koelmiddel niet meer werkt, wordt het motorblok zelfs nog heter waardoor het probleem van “hot spots” en stoom alleen nog maar erger wordt.

De waterloze koelmiddelen van Evans raken niet aan de kook in deze “hot spots”, waardoor een efficiënte koeling behouden blijft, zelfs onder extreme omstandigheden. Wanneer water in stoom verandert, neemt de druk in het koelsysteem toe, vooral op de slangen en andere onderdelen. Het veel hogere kookpunt van Evans koelmiddelen betekent 75% minder druk dan water, wat resulteert in minder stress op het koelsysteem.

De zuurstof in het water veroorzaakt corrosie en bevorderd elektrolyse wat nog meer schade toebrengt aan de metalen in de motor (zie: “Chemische beperkingen van water”). Met Evans waterloze koelmiddelen treden schadelijke corrosie en elektrolyse niet meer op, wat de levensduur van uw motor significant verlengd.